Maatschappelijke meerwaarde

Maatschappelijke meerwaarde definiëren: een makkie?

We willen je graag voorstellen aan onze stagiair: Douwe. Sinds februari 2020 loopt hij zijn afstudeerstage bij Onlanders. Hier doet hij onderzoek naar de belemmeringen om maatschappelijke meerwaarde te creëren met overheidsopdrachten.

“Mijn naam is Douwe Brinkhorst en ik ben vierde jaar Facility Management-student aan Hanzehogeschool Groningen. Tijdens mijn opleiding heb ik de liefde voor het inkoopvak kunnen opdoen door middel van de minor Inkoopmanagement. Momenteel werk ik nog als vulploegleider bij Jumbo in Sappemeer. Dat is zeker in deze tijd van de COVID-19 crisis een bijzondere situatie; dit is opeens een vitaal beroep. Daarnaast spendeer ik graag mijn tijd met mijn vriendin en vrienden en sta ik graag op de ski’s.”

Tijdens het onderzoek kwam Douwe erachter dat de definitie van maatschappelijke meerwaarde nog niet zo gemakkelijk is. Hij vertelt hier graag meer over in dit blog.

Definitie van maatschappelijke meerwaarde

‘Er bestaat geen definitie van ‘maatschappelijke meerwaarde’ maar het staat wel in artikel 1.4 van de aanbestedingswet. Dit vond ik erg bijzonder omdat er gebruikgemaakt wordt van maatschappelijk geld en ik het logisch vond dat er maximale maatschappelijke waarde werd gecreëerd. Daarom ben ik tijdens mijn onderzoek op zoek gegaan naar de definitie van maatschappelijke meerwaarde.

Sustainable Development Goals

Tijdens mijn onderzoek kwamen de Sustainable Development Goals (SDG’s) naar voren als handvat voor de definitie van maatschappelijke meerwaarde. Uit gesprekken met verschillende koplopers op het gebied van duurzaam inkopen bleek dat maatschappelijke meerwaarde iets is van jezelf. Daarom is het erg lastig om er een eenduidige definitie aan te hangen.

Maatschappelijke meerwaarde

Douwe daagt je uit

Als ik jullie dan toch een beetje mag helpen, zoek eens op wat de SDG’s zijn en bedenk dan of dit de lading voor jou zal dekken. Ik daag je graag uit om na te denken over de SDG’s en wat ze kunnen betekenen in jouw dagelijkse werkzaamheden!’