Purpose tafel 4

Purpose tafel #4: Sustainable Development Goals centraal

Eind november was de allerlaatste purpose tafel en waren wij te gast bij de Entrance van Hanzehogeschool. Met de laatste bijeenkomst pakten we groot uit. Jan van der Ploeg van het 1000-banenplan en Piet Zijlstra van PolyCiviel sloten zich aan voor de organisatie. En zo ontstond een middag waarbij drie verschillende onderwerpen samensmolten: de SDG’s, het 1000-banenplan en innovaties in asfalt.

Sustainable Development Goals

De SDG’s bestaan uit 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die een betere wereld in 2030 nastreven. Met inkoop kun je de keten van leveranciers beïnvloeden. Door niet je eigen doelen maar de SDG’s centraal te stellen, kun je dus echte maatschappelijke meerwaarde creëren. Dit gaat verder dan de overeenkomst tussen leverancier en klant.

Innovaties in het asfalt

De innovaties in de grond-, weg- en wegenbouw staan niet stil. PolyCiviel experimenteert met asfalt waarmee water langer wordt vastgehouden en CO2 wordt afgevangen. Hoe dit werkt heeft Piet Zijlstra in een presentatie toegelicht waarna een rondleiding in de Innovatieproeftuin (van OHPEN, Building en PolyCiviel) werd gegeven.

Inzichten

Tijdens de interactieve workshops stonden al snel gespreksleiders op die de volgende vraag stelden: “Waarom doen we wat we doen?”

Vervolgens ontstond het besef dat een opdrachtgever nooit alle innovaties in het werkveld kan bijhouden. Door de ambitie in de markt te zetten, creëer je ruimte voor innovatie.

Vanuit het 1000-banenplan weten we nu hoe we als noordelijke regio kunnen werken aan het creëren van werkgelegenheid.

Partnerschap in de samenwerking

Het belangrijkste inzicht van deze middag is het belang van de samenwerking en het gedrag dat daarbij hoort. Alleen met passend gedrag wat uitgaat van partnerschap zal een samenwerking slagen en kunnen ambities zoals het behalen van de SDG’s worden behaald.

Wil je een overzicht ontvangen van alle inzichten en adviezen van alle vier de purpose tafels? Laat dan hieronder je gegevens achter.