De ellende die van verwachtingen komt

De ellende die van verwachtingen komt

Zakendoen zonder verwachtingenBen je jezelf bewust van je onuitgesproken verwachtingen?

Stel, je bent onderweg naar huis in de verwachting dat je partner het vuilnis buiten heeft gezet en de vaatwasser heeft uitgeruimd. Je partner had immers een dag vrij en tijd genoeg om deze kleine klusjes uit te voeren. Je komt thuis, opent de deur en tot je grote teleurstelling is geen van deze zaken gebeurd. Je partner begroet je vrolijk, zich er niet van bewust dat deze niet aan jouw verwachtingen heeft voldaan. Als je ernaar vraagt wordt je boosheid weggelachen: “Geen probleem, we hebben nog schone borden en het vuilnis wordt morgen pas opgehaald!”

De situatie is nu dat jij nog bozer bent geworden, want waarom ziet je partner de troep niet liggen? En je partner vindt dat jij zeurt om niets. Jullie relatie is verstoord door onuitgesproken verwachtingen.

Discussie voorkomen

VerwachtingenHoe voorkom je teleurstelling en discussie?

Wat voor een teleurgestelde projectleider vaak opvalt, is dat de teamleden zich niet geroepen voelen de verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Terwijl de teamleden zich juist beroepen op het feit dat er geen afspraken zijn gemaakt over het discussiepunt.

Uitspreken

Hét middel om verantwoordelijkheidsgevoel te creëren is je verwachtingen uit spreken.

Tijdens een speciaal hiervoor ingepaste bijeenkomst bij de start van een project laat je als projectleider iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden benoemen. Alle aanwezigen weten wat de bedoeling is en zou zelfs kunnen toosten op een succesvolle toekomstige uitvoering van het project. De nadruk ligt er hierbij op dat mensen akkoord gaan met de uitgesproken verwachtingen.

Oftewel: als het in de plannen staat dan wordt het uitgevoerd.

Dus vanaf nu geen discussies meer over aannames. Of je partner de volgende keer de vaatwasser uitruimt, is echter nog even afwachten…

Dit blog is geïnspireerd op een artikel op soChicken.nl.