Zakendoen zonder verwachtingen

Zakendoen zonder verwachtingenBen je jezelf bewust van je onuitgesproken verwachtingen?

Stel, je bent onderweg naar huis in de verwachting dat je partner het vuilnis buiten heeft gezet en de vaatwasser heeft uitgeruimd. Je partner had immers een dag vrij en tijd genoeg om deze kleine klusjes uit te voeren. Je komt thuis, opent de deur en tot je grote teleurstelling is geen van deze zaken gebeurd. Je partner begroet je vrolijk, zich er niet van bewust dat deze niet aan jouw verwachtingen heeft voldaan. Als je ernaar vraagt wordt je boosheid weggelachen: “Geen probleem, we hebben nog schone borden en het vuilnis wordt morgen pas opgehaald!”

De situatie is nu dat jij nog bozer bent geworden, want waarom ziet je partner de troep niet liggen? En je partner vindt dat jij zeurt om niets. Jullie relatie is verstoord door onuitgesproken verwachtingen.

Verkeerde verwachtingen

In zaken gaat het niet anders. Er worden afspraken gemaakt, plannen gesmeed om projecten uit te voeren. Echter als onvoldoende wordt uitgesproken wat binnen de scope van de uit te voeren werkzaamheden valt dan kan er teleurstelling, discussie en ontevredenheid volgen. Aannames leiden tot verkeerde verwachtingen.

Mijn collega vertelde mij over een aanbestedingstraject wat zij begeleid heeft. Het betrof hier negen gemalen waarvan de pompen opgeknapt moesten worden. Deze pompen stonden in zogenaamde pomphuizen. De opdrachtgever ging ervan uit dat bij het opknappen van de pompen ook de pomphuizen zou worden meegenomen. Echter, de opdrachtnemer zag dit als een losstaand project waar minimaal tijd aan besteed moest worden. Hierdoor ontstond discussie tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer over de mate waarin de pomphuizen opgeknapt dienden te worden. Zonde van tijd en energie!

Teleurstelling en discussie voorkomen

Hoe voorkom je teleurstelling en discussie? Wat voor de teleurgestelde partij vaak bijzonder is, is dat de andere partij zich niet geroepen voelt de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Terwijl de andere partij zich juist beroept op het feit dat er geen afspraken zijn gemaakt over het discussiepunt.

Awardmeeting

AwardmeetingHét middel in opleveringstrajecten om verantwoordelijkheidsgevoel te creëren is de Awardmeeting.

Dit is een feestelijke meeting die volgt op de fase waarin plannen worden gesmeed. Beide partijen vieren dat ze goede afspraken hebben gemaakt en toosten op een succesvolle toekomstige uitvoering van het traject. De nadruk ligt er hierbij op dat beide partijen akkoord gaan met alle afspraken.

Oftewel: als het in de plannen staat, dan wordt het uitgevoerd. Er is geen ruimte voor onuitgesproken verwachtingen.

Dus vanaf nu geen discussies meer over aannames bij het opleveren van projecten. Of je partner de volgende keer de vaatwasser uitruimt, is echter nog even afwachten…

Dit blog is geschreven door Anita Dijkema, junior consultant bij Onlanders, en geïnspireerd op een artikel op soChicken.nl.