Waar blijven die aanbestedingen?

Minder dan een kwart van de aanbestedingen van de eerste helft van 2018 hebben een verwijzing naar duurzaamheid. Hoe kunnen we dit versnellen? In deze reeks blogs onderzoeken we belemmeringen en oplossingen. Ons doel? In 2019 leveren alle aanbestedingen een significante bijdrage aan het versnellen van de betekenis economie!

‘Maatschappelijk verantwoord inkopen’

In 2016 ondertekenden 61 partijen het manifest ‘maatschappelijk verantwoord inkopen’. Bij Green Deal circulair inkopen staan op de website nu 44 organisaties gemeld. Beleidsstukken worden geschreven, richtlijnen uitgedeeld, mensen opgeleid. Inkopersnetwerk NEVI biedt zelfs vier verschillende trainingen over dit onderwerp aan.

Allemaal heel goed nieuws! Maar, waar blijft die hoos aan aanbestedingen om de markt uit te dagen nog duurzamer te produceren?

Duurzame aanbestedingen

Een snelle zoekopdracht op Tenderned van januari tot augustus levert het volgende plaatje op.

Er zaten heel interessante titels tussen zoals de prijsvraag voor de Upcycle city van Almere of de circulaire renovatie van een ROC in Hoogeveen.

Provincies Groningen, Fryslân, Drenthe en Overijssel, samen goed voor 128 actuele Europese aanbestedingen, scoren twee keer op het trefwoord ‘circulair’ en zeven keer op het woord ‘duurzaamheid’.  De aantallen houden niet over en toch zijn dit regio’s waar volop aandacht is voor dit thema.

Wat is er nodig om dit te versnellen?

Welke belemmeringen zijn er? In de komende reeks blogs onderzoeken we dit vanuit verschillende invalshoeken. Wil je geïnterviewd worden, of een bijdrage leveren aan dit thema? Neem dan contact op via info@onlanders.nl.

Heb je een project dat geschikt is om circulair in te kopen? Neem dan contact op met Onlanders. Wij zijn gespecialiseerd in het slimmer samenwerken tussen marktpartijen en opdrachtgevers.