fbpx
Posted

Verslag Cirkelstad Groningen ‘Rondje Grunn’

Hoe komen we van ’t gas af? Dat is het centrale thema van het ‘rondje Grunn’ van 22 april 2021.

Op 22 april organiseerde Cirkelstad een CoP (Community of Practice) speciaal voor bedrijven die gericht zijn op circulariteit. Deze CoP wordt in Groningen ‘rondje Grunn’ genoemd en is bedoeld om kennis te delen en verbindingen te leggen tussen circulaire ondernemers en aanjagers.

Terugverdientijd

Vanuit de gemeente Oldambt was Menno Visser aanwezig die een herkenbare vraag stelde:

“Hoe kunnen aardgasloze technieken met een lange terugverdientijd mogelijk gemaakt worden?”

Hij vertelde hierbij dat vanuit gemeenten het vaak voorkomt dat duurzame innovaties met een lange terugverdientijd vaak niet worden goedgekeurd. Daarom gebeurt er in de gemeenten weinig tot niets op het gebied van duurzaamheid. Menno koppelde dit probleem aan een relevante casus om het voor elke deelnemer toepasbaar te maken. 

 

Martin Koppenol was samen met zijn collega Jan Camphuijsen aanwezig om hun stichting ‘Het collectief verduurzamen (HCV)’ toe te lichten. Deze stichting is opgericht om de transitie naar een schone, virusveilige en energieke wereld te versnellen en is niet gebonden aan een product of dienst. Dit doen zij door het verbinden van de juiste stakeholders en niet te denken maar te doen. Het doel is dat dit bijdraagt aan een betaalbaar, schoon en gezond milieu. Stichting HCV richt zich op bestaande voorraad en werkt volgens een vast stappenplan

Waarom eigenlijk terugverdienen?

Samen met alle overige deelnemers werd er zich afgevraagd waarom de terugverdientijd niet lang mag zijn. Eigenlijk zou deze denkwijze moeten veranderen om meer mogelijk te kunnen maken, want het is niet zo dat circulariteit per se duurder is dan reguliere technieken. Esther de Jager van Van Wijnen gaf aan dat er naar het grote geheel zou moeten worden gekeken en niet alleen naar één oplossing. Jan gaf aan dat ook sociale aspecten een rol spelen. Ook kwamen de deelnemers tot de conclusie dat er veel innovatieve oplossingen op de markt zijn. Voorbeelden hiervan zijn HVO en Solareis.

Samenwerken is de kern

De ultieme oplossing voor de gestelde casus van de gemeente is een lease-oplossing waarbij er geen grote investering nodig is. Daarnaast kwam er naar voren dat niet alleen één gebouw aan dit net kan worden gelegd, maar ook omliggende huizen. Dit maakt het voor de gemeente tastbaarder en de lasten kunnen worden gedeeld. De hoofdconclusie is dat als er wordt samengewerkt, veel meer mogelijk is.

Over Cirkelstad Groningen

Alle bijeenkomsten van Groningen zijn gepland en inschrijven kan gemakkelijk via de website.

Met het opzetten van projecten blijkt de afstand tussen ondernemers en de overheid vaak groot. Het is de uitdaging om te kijken hoe er bruggen gebouwd kunnen worden tussen deze partijen en te bekijken op welke manieren overheden in een vroeger stadium kunnen aansluiten bij projecten. Om een goed en duurzaam totaalconcept te ontwikkelen is het namelijk belangrijk om de krachten vanaf het begin te bundelen. Cirkelstad speelt een belangrijke rol in dit vraagstuk en bekijkt graag hoe zij jou als ondernemer of bedrijf hierin kunnen ondersteunen.

Als partner van Cirkelstad profiteer je van het grote netwerk in circulair bouwen in heel Nederland. Nieuwe partners krijgen de gelegenheid een casus aan te dragen die door middel van de aanwezige expertise binnen Cirkelstad bekeken kan worden. Of Cirkelstad helpt in de zoektocht naar interessante partners of studenten die gekoppeld kunnen worden aan het vraagstuk.

Wil je meer weten over de bovengenoemde ui of wat Cirkelstad voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Marleen van der Ziel of Marcel Niemeijer.